Kvota za invalide + izračun

 

Kaj je kvota in kvotni sistem?

Kvota je obvezni delež zaposlenih invalidov od celotnega števila zaposlenih delavcev pri posameznem delodajalcu. Med zaposlene štejejo prijavljeni v zavarovanje na obrazcih M-1 (podlage 01, 02, 05, 13, 16, 19, 29, 34, 40, 51, 52, 64, 65, 84, 85) na glede na število ur delovne obveznosti.

V skupno število zaposlenih se štejejo tudi družbeniki zasebnih družb in zavodov v Republiki Sloveniji, ki so poslovodne osebe na podlagi pogodbe o zaposlitvi pri istem delodajalcu, samostojni podjetniki posamezniki in druge osebe, ki na območju Republike Slovenije samostojno opravljajo poklicno oziroma drugo dovoljeno dejavnost ter so na teh podlagah zavarovani.

Kdo je zavezanec za kvoto?

Zavezanec za izpolnjevanje kvote je vsak delodajalec, ki je pravna ali fizična oseba, registrirana v RS in zaposluje najmanj 20 zaposlenih. Zavezanec za kvoto ni tuje diplomatsko in konzularno predstavništvo, invalidsko podjetje in zaposlitveni center.

Vlada Republike Slovenije je na predlog Ekonomsko socialnega sveta sprejela Uredbo o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov (Ur. l. RS št. 32/07, 21/08 in 21/14), in sicer glede na posamezne dejavnosti.

 

Pripomoček za izračun kvote vam je na voljo tukaj.

 

VIR: JPI